*گاهی زرتشتیها آسان تر بودن احکامشان نسبت به اسلام را مطرح می کنند و چه بسا برخی، این را نشانه ی برتری این دین بدانند. (منظور دینی است که امروزه به عنوان دین زرتشتی می شناسیم.)
پیش از توضیح، یک پرسش را مطرح می کنم:
اگر بیمار شویم، از میان دو پزشک زیر، کدام را ترجیح می دهیم؟
الف) پزشکی که بسیار آسان می گیرد و دستور العملهایی خاص نمی دهد.
ب) پزشکی که دستورهای متعدد می دهد و سفارش به خوردن خوراکیهای فراوان و پرهیز از چیزهای زیاد می کند.
به نظر من آسان گرفتن یا سختگیری یک پزشک، ملاک برتری نیست بلکه معیار، تخصص است. هر پزشکی که تخصص بیشتر دارد به او مراجعه می کنیم خواه دستورهای آسان بدهد و خواه دشوار.
برای ترجیح یک دین بر دینی دیگر، بهترین راه، تشخیص اعتبار یک دین است. باید ببینیم کدام دین معتبرتر است. کدام دین تحریف کمتری در آن صورت گرفته. اگر متوجه شدیم یک دین، زمان آن سپری شده، نشانه ی بی اعتباری آن است و در این صورت هردستوری بدهد ـ چه آسان و چه سخت ـ معتبر نخواهد بود.
فرض کنیم به روانشناس نیاز پیدا کردیم و به دو روانشناس دست یافتیم که هردو متخصص هستند اما یکی از آنها بیست تذکر به ما می دهد و دیگری دو تذکر یا بدون هیچ سفارشی می گوید: تو آزادی هرچه خودت تشخیص دادی انجام بده.
انصافا کدام را ترجیح می دهیم؟ آیا آن را که راهنماییهای بیشتر دارد، ترجیح نخواهیم داد؟ اگر بنا بود، طبق تشخیص خودمان عمل کنیم، چه نیازی به مراجعه به روانشناس بود؟
در مورد دین هم فرض می کنیم اسلام و زرتشتی هردو برحق هستند. عقل اقتضا می کند ببینیم کدامشان بیشتر راهنمایی می کند و دنباله رو آن باشیم.
لینک مرتبط:
هیچستان