*مهمترین شخصیت تأثیرگذار در یک کشور، کسی است که بالاترین مقام را در حکومت دارد؛ خواه او را «ولی فقیه» بنامیم یا «پادشاه» یا «رئیس جمهور».
یکی از راهها برای نشان دادن برتری حکومت اسلامی بر حکومتهای ایران باستان، توجه به چگونگی انتخاب کسی است که در رأس حکومت قرار دارد.
ملاک انتخاب رهبر در حکومت اسلامی
در اصل 109 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، ویژگیهای زیر برای رهبر تعیین شده است:
1. صلاحیت علمی لازم برای افتاء در ابواب مختلف فقه.
2. عدالت و تقوای لازم برای رهبری امت اسلام.
3. بینش صحیح سیاسی و اجتماعی، تدبیر، شجاعت، مدیریت و قدرت کافی برای رهبری
در حکومت اسلامی تنها معیار «لیاقت» است البته لیاقت براساس معیارهای اسلام نه معیارهای دیگران؛ چون حکومت، اسلامی است. فرزند رهبر بر دیگران کمترین امتیاز و برتری در گرفتن حکومت ندارد. حتی رهبر نمی تواند جانشینی برای خود تعیین کند هرچند آن شخص، از لیاقت لازم برخوردار باشد. البته می تواند سفارش کند که بعد از او فلان شخص را انتخاب کنند اما مجلس خبرگان می تواند به این سفارش رهبر توجه نکند زیرا پس از مرگ رهبر، هیچ کدام از دستورهای او معتبر نیست و مشروعیت ندارد. لذا به محضی که آیت الله خامنه ای به حکومت رسید، طی حکمی همه ی دستورها و نصب افراد از سوی امام خمینی را تأیید کرد تا مشروعیت داشته باشند.
ملاک انتخاب شاه در ایران باستان
در ایران باستان، کسی شاه می شد که حکومت قبلی را ساقط کند و بعد از او پسرش به حکومت می رسید؛ خواه از لیاقتهای لازم برخوردار باشند یا نباشند و خواه مردم او را قبول داشته باشند یا نداشته باشند. به همین دلیل حکومتها به مرور ضعیف می شدند تا اینکه زمینه ی قیام برای دیگران فراهم می شد و به سرنگونی حکومت می انجامید.
انتخاب شاپور ذوالاکتاف
به عنوان نمونه، چگونگی انتخاب شاپور دوم را از لغتنامه ی دهخدا می آورم. در این کتاب با تمسک به منابع تاریخی از جمله شاهنامه آمده است که او همینکه به دنیا آمد، بعنوان شاه تعیین شد؛ زیرا پدرش شاه بود. در بعضی منابع آمده است در زمانی که مادر شاپور او را باردار بود، هرمز ـ پدر شاپور ـ یا درباریان، تاج شاهی را بر شکم مادر گذاشتند و به این صورت شاپور در زمانی که جنین بود، به پادشاهی رسید.
وقتی که یک جنین یا نوزاد، پادشاه یک کشور می شود، آیا این نهایت مسخرگی نیست؟! می توان حدس زد که چه برسر کشور آمد. وقتی که این خبر به اطراف ایران رسید، کشورهای همسایه به طمع افتادند و بخشهایی از ایران را تصرف کردند.
البته شاپور وقتی بزرگ شد لیاقتهایی از خود نشان داد اما اگر او لیاقت نداشت چه می شد؟ در زمان کودکی او چه صدماتی که گریبانگیر مردم نشد!