به قلم مدیر سایت
در سایت ها به استناد لوح های به دست آمده از تخت جمشید، چنان در مورد حقوق ماهیانه ی زن ها در عصر هخامنشی سخن می گویند که انسان تصور می کند… اما وقتی میزان حقوق آنها را ملاحظه می کنیم…
در اینجا با توجه به این لوح ها، مقدار دستمزد زنان در عصر داریوش را از کتاب «از زبان داریوش»، صفحه 60 ـ 65 می آوریم:
ـ بانوان خیاط: هر سی نفر ماهیانه یک بز یا گوسفند. (ص 61) اگر یک گوسفند یا بز سی کیلو گوشت داشته باشد، دستمزدشان روزی 33 گرم گوشت بوده است.
ـ دو زن دوزنده ی پالتوهای ظریف: ماهانه 20 لیتر جو. زنی دیگر با همین شغل: 25 لیتر جو. هفت زن دیگر: سی لیتر جو. 21 بانوی دوزنده ی لباس ظریف: سی لیتر جو. هجده زن دوزنده ی لحاف: سی لیتر جو. (ص 64) در صفحه ی 61 توضیح داده با هر لیتر جو به سختی نیم کیلو نان می پختند. بنابراین حداکثر روزی نیم کیلو نان به عنوان دستمزد دریافت می کرده اند.
ـ کارگران زن در شیراز و رخا: هرکدام ماهانه سی لیتر جو (ص 65) روزی نصف نان جو.
ـ بالاترین حقوق برای زنهای سرپرست بوده: پنجاه لیتر جو در ماه و سی لیتر شراب و یک سوم بز یا گوسفند (ص 65) روزی کمتر از یک نان و یک لیتر شراب و 330 گرم گوشت.
ـ جیره ی مخصوص زنان زائو به مدت پنج ماه: بابت نوزاد پسر: ماهیانه ده لیتر شراب یا آبجو و دو بن جو، گندم و گاه آرد. نصف این مقدار بابت نوزاد دختر (ص 62) یعنی اگر نوزاد پسر بوده تقریبا روزی یک لیوان آبجو. معلوم نشد آیا مراد این است که جو و گندم را با هم می دادند یا یکی از آنها. بهرحال طبق توضیح در صفحه 61 هر «بن» برابر پنج نان بوده و اگر هر سه را می گرفته یعنی روزی یک نان می گرفته و اگر فقط یکی از آنها را به او می دادند، زن زائوی پسر روزی یک لیوان آبجو و یک سوم نان، اضافه دستمزد داشته است.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ