به قلم مدیر سایت
قارن بن شهریار سی سال حکومت کرد و مسلمان شد. عبارت چند کتاب در این زمینه را مرور می کنیم:
غیاث الدین بن همام الدین خواند میر (درگذشت: 942 ق) در تاریخ حبیب السیر، جلد 2، ص 417 ـ 418:
«قارن بن شهریار که برادر جعفر بود سى سال باقبال گذرانید و اول کسی که ازین طبقه اسلام قبول فرمود، قارن بود و او دو پسر داشت سرخاب و مازیار».
سید ظهیر الدین بن سید نصیر الدین مرعشى (درگذشت: 892 ق) در تاریخ طبرستان و رویان و مازندران، صفحه 94:
«… بعد از وى جعفر بن شهریار بن قارن دوازده سال پادشاهى کرد، و داعى الکبیر در زمان او خروج کرد، و از بعدِ او برادرش اصفهبد قارن بن شهریار ملک الجبال شد و اول در قبایل خود، او اسلام قبول کرد و زنّار از میان بکیخت ».
ملا شیخعلى گیلانى (درگذشت: قرن 11 ق) در تاریخ مازندران، صفحه 46:
«قارن بن شهریار ـ برادر جعفر ـ که نخستین مسلمان است از این طبقه، سى سال ملک رانده، درگذشت و از وى دو پسر ماندند: مازیار و سرخاب».
حسن پیرنیا(درگذشت: 1314 ش) و عباس اقبال آشتیانى (درگذشت: 1334 ش) در تاریخ ایران از آغاز تا انقراض سلسله قاجاریه، صفحه 115:
«قارن بن شهریار که در حدود 240 قبول اسلام کرده و با پذیرفتن اداى خراج از طرف طاهریان در قسمت شرقى مازندران حالیه امارت مى نمود».
احمد کسروی (درگذشت: 1324 ش) در مقدمه ی تاریخ طبرستان و رویان و مازندران، صفحه 46:
«در اوایل قرن سیم که دامنه فتوحات اسلامى در آسیا تا حدود چین و در افریقا تا سواحل بحر اطلس و در اروپا تا وراء جبال آلپ امتداد یافته و در پاى تخت هاى اسپانیا و پرتقال، به جاى ناقوس، صداى اذان مسلمین به اطراف طنین مى انداخت، در قلل جبال سوادکوه آتشکده هاى دین زردشت دایر و مشتعل بود و اسپهبدان هنوز کیش نیاکان خود را از دست نداده بودند، فقط در عهد معتصم باللّه عباسى قارن بن شهریار بخواهش خلیفه مزبور، اسلام پذیرفته و زنار بگسست».