به قلم مدیر سایت
متأسفانه در گذشته ای نه چندان دور، هموطنان زرتشتی بسیار مورد اذیت و آزار مسلمان ها قرار می گرفتند. آزارهایی چون: اجبار به پوشیدن لباس به رنگ خاص، پوشیدن لباس تحقیرآمیز ، ممنوعیت سوار شدن بر چارپا، کتک زدن و…
روشن است که اسلام اجازه ی چنین رفتارهایی با زرتشتیان را نداده است. قرائن و شواهدی نشان می دهد که مسبب اصلی این رفتارها مردم عوام و اوباش و گاه روحانیون کم سواد بوده اند نه مجتهدان و مراجع تقلید.
به چند نمونه که نشان می دهد، علمای برجسته و مجتهدان، مخالف این آزارها بوده اند توجه کنیم:
یک) پژوهشگر زرتشتی رشید شهمردان در کتاب «فرزانگان زرتشتی» در پاورقی صفحه ی 19 این خاطره را نقل می کند که در سال 1333ق برابر 1294 ش تعدادی از مسلمان ها در یزد به منزل مجتهد بزرگ این شهر حاج سید یحیی می روند (ظاهرا منظور آیت الله سید یحیی موسوی یزدی است که در سال 1306ش از دنیا رفت و مزار او اکنون در یزد و در جوار امامزاده جعفر، زیارتگاه است.)
از او می خواهند فتوا دهد که زرتشتی ها لباسی شبیه لباس مسلمان ها نپوشند. اما ایشان با عصبانیت جواب می دهد: اگر مسلمانی به لباس است، لباس عرب ها را بپوشید چون پیامبر اسلام(ص) لباس عربی می پوشید. سپس آنها را از خانه اش بیرون می کند.
دو) مرجع تقلید بزرگ آیت الله العظمی محمدکاظم خراسانی معروف به «آخوند خراسانی» در جواب استفتایی در سال 1327ق برابر با 1287ش آزار و تحقیر زرتشتیان را حرام اعلام کرد.
سه) بنا به نوشته ی «فرزانگان زرتشتی»، صفحه ی 23 میرزا علی، مجتهد یزد در سال 1270ق حکم کرد که زرتشتی ها بتوانند در بیرون شهر برچارپایان سوار شوند و موبدان موبد آنها بتواند در شهر سواره برود اما اوباش مانع اجرای این حکم شدند.
ظاهرا به دلیل شدت فضای جامعه ی آن روز بر ضد زرتشتی ها که اجازه نمی دادند زرتشتی ها حتی در بیرون شهر سوار چهارپا شوند، ایشان با چنین فتوایی، در گام نخست خواسته است زرتشتی ها در بیرون شهر مجاز به سوار شدن چهارپا باشند و در گام های بعدی، بقیه ی محدودیت ها برداشته شود اما موفق به همین گام نخست نمی شود.
یادآوری
خوشحالیم که اکنون به قدری فضای جامعه تغییر یافته که آقای سپنتا نیکنام به عنوان یک زرتشتی، از سوی مسلمان ها به عضویت شورای شهر یزد در آمده است.