*کلیپ سؤال و جواب از موبد رستم شهزادی ـ رئیس سابق انجمن موبدان تهران ـ با عنوان «فلسفه سوگواری» در اینترنت است. (اینجا) پرسشگر یا پخش کننده ی کلیپ که این قسمت را جدا کرده و در اینترنت گذاشته، ظاهرا هدفش ایراد گرفتن از اسلام یا مسلمانان است که به خاطر درگذشت یکی از نزدیکان، یک سال ازدواج را تاخیر می اندازند. متن کامل کلیپ چنین است:
«پرسش: آقای موبد، اگر یه کسی خدابیامرزی بشه (از دنیا بره) و اطرافیاش بخوان یک جشن شادی مثل عروسی برگزار کنن تا چه مدت باید حرمت نگه دارن؟
پاسخ: البته هیچ جایی ننوشته بسته به عاطفه و احساسات اهل خانواده هست ولی باز در کتاب پهلوی به ما دستور داده شده که هیچ وقت زنده ها را فدای مرده ها نکنیم یعنی برای خاطر یه مرده که فرضا سالش نخوندیم (سالش نشده) اگر ما مجبوریم دختر یا پسرمونو عروس یا داماد کنیم و اگر وقت بگذره ممکنه دیگه فراهم نشه لزومی نداره که دیگه ما مراعات مرده بکنیم و زنده هارو فدای مرده کنیم و این رو در نظر داشته باشیم که هیچ وقت زنده هارو نباید فدای مرده ها کرد.»
اگر این سخن طعنه به مسلمانان است، می پذیریم که میان مسلمانان، رفتارهایی ناشایست وجود دارد اما اگر تهیه کنندگان یا پخش کنندگان این کلیپ یا خود شهزادی می خواهند از اسلام ایراد بگیرند، نارواست؛ زیرا در اسلام وجوب تأخیر ازدواج برای مرده، تنها برای شوهر است که زن به احترام او ازدواجش را تأخیر می اندازد البته نه به مدت یک سال بلکه فقط چهار ماه و ده روز و لزومی ندارد فرزندان و دیگر نزدیکان مرده، ازدواجشان را تاخیر اندازند. حتی گاهی تاخیر حرام است؛ مثلا در جایی که شخص به خاطر ازدواج نکردن به گناه افتند.
یک نمونه
عروسی امام علی(ع) و حضرت فاطمه(س) شانزده یا هفده روز بعد از وفات خواهر حضرت زهرا(س) یعنی رقیه بود. (امالی، شیخ طوسی، ص 43؛ بحار الأنوار, علامه مجلسی، ج 43، ص 97؛ وسائل الشیعه، شیخ حر عاملی، ج 20، ص 240.) جالب آنکه رقیه کودک نبود بلکه زنی بزرگسال و حتی دارای فرزند بود.
پس یک سال تاخیر ازدواج بخاطر مرگ پدر، مادر، خواهر، برادر، عمو، عمه و... سنتی ایرانی است که شاید در برخی کشورهای دیگر هم باشد و ربطی به اسلام ندارد. متاسفانه ما ایرانی ها به مرده ها بیش از اندازه بها می دهیم و افراط می کنیم.