* نُه همسر داشتن حضرت محمد(ص) در یک زمان، برخی را به یاد حرمسرای پادشاهان می اندازد و تصور می کنند این همان است.
تفاوت های چند همسری پیامبر(ص) و پادشاهان:
وضعیت مالی
محل سکونت پیامبر اتاق هایی بود که به مسجد راه داشتند و فقیران در کنار مسجد، بر سکویی زندگی می کردند (اصحاب صفّه). گذشته از روایت های متعدد که حکایت از فقر مالی رسول خدا دارد، آن حضرت نمی توانست در کنار این فقیران، زندگی مرفّه راه اندازد. و این زندگی فقیرانه، نمی توانست همان عیش و نوش های پادشاهان با همسرانشان را به دنبال داشته باشد.
اشتغالات پیامبر(ص)
حضرت محمد(ص) جنگ های فراوان در پیش رو داشت و دائم در حال ترویج دین نوپای خود با روش های مختلف بود. چنین نبود که دیگران را در پی جنگ و دیگر کارها بفرستد و خود، کاخ نشینی را در پیش گیرد بلکه خود در بسیاری جنگ ها حضور داشت. عادتاً نه همسر برای چنین شخصی با این همه اشتغالات، نوعی دردسر به شمار می آمد.
هدف از انتخاب همسران متعدد
هدف پادشاهان از برگزیدن چند همسر، عیاشی بود اما پیامبر در موقعیتی بود که به شدت نیاز به حمایت قبایل داشت و قبایل از کسانی که با آنها وصلت می کردند، حمایت می کردند یا در کم شدن دشمنی آنها تأثیر فراوان داشت و چون حضرت چنین هدفی را دنبال می کرد، برای او اهمیت نداشت که همسرانش حتما دختران زیبارو و کم سن و سال باشند.
نوع همسران
پیامبر(ص) تنها با یک یا دو دختر ازدواج کرد و بقیه بیوه زنانی بودند که گاه از خود او چندین سال بزرگ تر بودند. همسرانی با این کیفیت و التزام حضرت به رعایت عدالت به گونه ای که نمی توانست فقط با همسران جوانش همبستر شود، نشان می دهد که آن لذت های شاهانه را از چندهمسری نمی برد.
رعایت عدالت
او به عنوان یک پیامبر وقتی دستور به رعایت عدالت میان همسران می داد، خود نمی توانست با بی عدالتی میان همسرانش رفتار کند و عادتا چنین عدالتی که برخی همسران، بزرگ تر از پیامبر بودند، مانع از عیش و نوش ها و لذت های پادشاهان از همسرانشان می شد.
اهمیت نفوذ در دل مردم
حضور مردم در جنگ های پیامبر و دیگر همراهی هایشان با حضرت، داوطلبانه بود و لازمه ی چنین روشی آن است که رسول خدا(ص) میان مردم از نفوذ بالا برخوردار باشد. حضرت در میان مردم زندگی می کرد نه در کاخی نفوذناپذیر.
اگر ایشان عرب های شهوت پرست را محدود به چهار زن می کرد اما خود او، با ازدواج با نه زن (بیش از دو برابر دیگران)، حرمسرا و عشرتکده راه می انداخت، مورد اعتراض قرار می گرفت و دیگران حاضر نمی شدند آن حمایت های سرسختانه را نسبت به او داشته باشند به گونه ای که حتی جان خود را در راه او بگذارند.
از اینجا معلوم می شود بخشی از زنهای پیامبر پیر پاتال هایی بودند که قابلیت تشکیل حرمسرا با آنها نبود.
نتیجه
اگر موارد بالا را در نظر بگیریم و نیز آزار دیدن پیامبر از سوی زنانش، در می یابیم که چند همسری رسول خدا(ص) نه تنها برای او لذت آور نبود، بلکه باید این امر را نوعی ایثار و از خودگذشتگی به حساب آورد. دقت کنید.