به قلم مدیر سایت
در تاریخ 19 آذر 1396 در سفر به استان اصفهان، بقایای بنایی بر فراز تپه در کنار جاده، توجهم را جلب کرد.
با توجه به اینکه در گذشته های دور، آتشگاه ها را بالای تپه و در کنار راه ها می ساختند، تا مسافران دوردست، راه را پیدا کنند، حدس قوی زدم که این بنا باید چارطاقی و آتشگاه باشد.
از تپه بالا رفتم و قرائن نشان می داد که این بنا چارطاقی است. جاده ای که از کنار آن تپه می گذرد، مسیری کهن است؛ زیرا از روستاهای آن منطقه گذر می کند، روستاهایی چون مهرآباد و کبرآباد.
یکی از چهار ستون چارطاقی بکلی از بین رفته و اثری از آن نمانده و ستون دیگر افتاده است و دو ستون دیگر همچنان پابرجاست اما متأسفانه افرادی به امید یافتن گنج، کنار ستونها را حفاری کرده اند و یکی از گودال ها کاملا زیر ستون است و هرلحظه امکان دارد این ستون نیز فرو ریزد.
در جوار تپه، روستای کوچک قلعه دار قرار دارد. با پیرمرد و پیرزنی، جداگانه در مورد بنای تپه پرسیدم. هردو گفتند که در گذشته، بر آن تپه قلعه ای متعلق به گبرها بوده است. در مورد علت این نامگذاری گفتند: چون افراد را برای دار زدن به آنجا می بردند «قلعه دار» نام گرفته است.
پیرمرد گفت: سازمان میراث فرهنگی روی این بنا و اطراف آن دست گذاشته و اجازه ی ساخت مسجد در جوار آن را نداده است.
یک ضرورت
در درجه اول لازم است سازمان میراث فرهنگی اقدام به حفظ و مرمت این بنا کند.
در ثانی اگر گزارشی از این بنا با تصاویر حرفه ای، ثبت و ضبط نشده، لازم است تا فرصت از دست نرفته، این اقدام از سوی اهل فن صورت گیرد.
قلعه دار پنج شش کیلومتر با کبرآباد فاصله دارد
قلعه دار در حدود 30 کیلومتری جنوب غربی نایین واقع است