*از کارهای خسارت بار زرتشتی، وجوب کشتار بخشی عظیم از حیوانات است. عموم منابع کهن زرتشتی کشتن خرفستران (حیوانات آزار رسان) را واجب و دارای ثواب فراوان ذکر کرده اند و گاه کفاره ی گناهان شمرده اند؛ چون این حیوانات در زمره ی شرورند و آفریده ی اهریمن.
کشتن خرفستران در کتاب های کهن زرتشتی به قدری تکرار شده و مورد تأکید قرار گرفته که قابل انکار نیست. اما برای حفظ آبروی این دین، چنین می نویسند: «خرفستر یعنی سوسک، پشه، موش، مگس و...» با گذاردن سه نقطه، حاضر نیستند از همه ی این حیوانات نام ببرند. گاهی سه نقطه هم نمی گذارند و می گویند: حیواناتی از این قبیل خرفسترانند. اینان بدین وسیله پنهانکاری، عوام فریبی و آبروداری می کنند! سپس این کار نامعقول را توجیه می کنند که این حیوانات، زیان می رسانند و امروزه نیز این کار صورت می گیرد.
اما بررسی منابع زرتشتی نشان می دهد که خرفستران منحصر به این چند حیوان نیست.
حیواناتی که خرفستران به شمار می روند؟
کتاب وندیداد، ترجمه و شرح هاشم رضی، جلد 2، صفحه ی 762 ـ 775 (قسمت شرح) با توجه به منابع کهن زرتشتی به تفصیل به این موضوع پرداخته است. با مرور این قسمت کتاب، به نام حیوانات زیر بر می خوریم که خرفستران به شمار می روند و کشتنشان واجب است:
زنبور، لاک پشت، مار، مورچه (مخصوصا مورچه ی دانه کش)، وزغ، موش، ملخ، مگس، عنکبوت، کرم، سوسک، پشه، بید، شپش، گرگ، عقرب، مارمولک، شیر، جغد، پلنگ، فیل، کفتار، شغال، گربه، سیاه گوش، بزمجه، کرفومی، سمه، همزیک، مکریز. (چهار مورد اخیر برای نویسنده نیز نامفهوم بوده است)
به طور کلی همه ی درندگان، خزندگان و گزندگان در زمره ی شرورند و کشتنشان واجب و پرثواب. بنابراین حیوانات فراوان دیگر نیز در زمره ی خرفستران خواهند بود.
شاید این شعر فردوسی در انتقاد به زرتشتیان باشد:
میازار موری که دانه کش است
که جان دارد و جان شیرین خوش است
در اسلام
در اسلام نیز کشتن حیوانات آزار رسان مجاز است و حتی گاه واجب می شود اما زمانی چنین چیزی مطلوب است که آن حیوان به انسان ها آسیب برساند مثلا کشتن ماری واجب است که اگر آن را نکشیم انسانی را نیش می زند نه اینکه در بیابان ها راه بیفتیم و انواع حیوانات درنده و گزنده و خزنده را بکشیم بدون اینکه آنها به انسان ها کاری داشته باشند.
زرتشتی ها در گذشته و حتی تا حدود صد سال پیش در ایران، به بیابان ها می رفتند و برای رسیدن به ثواب، حیواناتی را قتل عام می کردند که مشغول زندگی خود بودند و کاری به انسان ها نداشتند!
لینک های مرتبط:
برخورد اسلام و زرتشتیان با حیوانات
نابود کردن حیوانات در دین زرتشتی
حقوق حیوانات در اسلام
فلسفه ی بها دادن و کشتار حیوانات در دین زرتشتی
ادعای بی جا (آزار نرساندن به مورچه)
اهمیت دادن به سگ، از روی نیاز یا قداست؟
قداست و منزلت سگ در اوستا!