*حجت الاسلام دکتر مهدی غلامعلی
هدف اصلی از تأسیس آکادمی علوم براندنبورگ در آلمان، شهر پُتسدام (حومه برلین) نشان دادن تاریخ تألیف قرآن بوده است. یکی از برنامه های آنها بررسی این قول معروف میان مسیحیان بوده که: عده ای قرآن را چند قرن پس از ارتحال رسول خدا(ص) نگاشته اند و آن را به وی نسبت داده اند. اما این مؤسسه پس از بررسی دو نسخه از قرآن، به بطلان این نظریه می رسند.
صبح روز دوشنبه سوم آذر 1393 اساتید دانشگاه قرآن و حدیث ایران با حضور در آنجا با مسئولان و پژوهشگران این مؤسسه دیدار کردند.
پرفسور توبی آس یوخام به شیوه بررسی تاریخی نسخه ها پرداخت و گفت: ما قدمت یک نسخه قرآن را به صورت دقیق و با درصد خطای بیست و پنج سال به دست می آوریم. ما برای اینکه دریابیم پوستی که قرآن بر آن نگاشته شده مربوط به چه تاریخی است، چند سانت از یک صفحه را به آزمایشگاهی در زوریخ می دهیم و آنها با شیوه ی کربن نگاری و سوزاندن آن و انجام آزمایش های متعدد در می یابند قدمت این پوست گوسفند به چه دورانی می رسد.
به عبارت دیگر آنها زمان قربانی شدن گوسفند را تشخیص می دهند و با توجه به اینکه در گذشته برای نگارش روی پوست، تازگی آن ضرورت داشته، می توان دریافت که نگارش در همان سال هایی رخ داده که حیوان را ذبح کرده اند.
پرفسور توبی آس یوخام در حال توضیح
آزمایش بر دو نسخه ی خطی قرآن
آقای توبی آس یوخام افزود: به تازگی (حدود یک هفته ی پیش) بخشی از کار ما اعلام و رسانه ای شده است. آن خبر این بود که یک نسخه ی قرآن در کتابخانه ی دانشگاه توبینگن آلمان، با همین روش آزمایش شد و روشن شد که زمان تحریر آن به نخستین سال های پیدایش دین اسلام برمی گردد.
برای این کار سه تکه از این قرآن را از صفحات مختلف انتخاب کردیم و به آزمایشگاه کربن شناسی تحویل دادیم. آنها پس از آزمایش هایی بسیار پر هزینه و زمان بر، دریافتند این قرآن در سال 632 میلادی یعنی حدود سال چهل هجری نوشته شده یعنی سی سال پس از محمد. در حالی که تا کنون گمان می رفت این قرآن در قرن هشتم یا نهم میلادی به رشته تحریر در آمده باشد. خط این قرآن، کوفی است.
نسخه ای دیگر مربوط به شهر صنعا را نیز آزمایش کردیم که معلوم شد در همان قرن اول هجری نوشته شده است.
متاسفانه کتابخانه های جهان با ما همکاری نمی کنند؛ چون برای آزمایش هر نسخه باید چند تکه از آن را برید و برای همیشه آنها از بین می روند. اگر این همکاری وجود داشت چه بسا به نسخه های کهن تر نیز دست می یافتیم. آزمایش بر هر یک سانت آن حدود ششصد یورو هزینه دارد. در عین حال حاضریم نسخه های کهن را بررسی کنیم.
خنثی شدن اندیشه ی کهن مسیحیان
این پژوهشگر آلمانی افزود: محققان از وجود قرآن در عصر محمد آگاه بودند اما یک باور غلط در بین عموم مسیحیان از دیرباز وجود داشت که تصور می شد قرآن در سده های هشتم یا نهم میلادی توسط مسلمانان تنظیم و به دروغ به محمد نسبت داده اند. با کار ما، امروزه برای همه مسیحیان روشن شد که قرآن در عصر نزدیک به محمد وجود داشته است.
قرآن به خط کوفی در کتابخانه ی دانشگاه توبینگن آلمان مربوط به سال 40 هجری. قسمتی که با رنگ سبز مشخص شده، همان تکه ای است که جهت آزمایش، جدا شده است.